Пристанищата в Марсилия и Бургас ще си сътрудничат

Пристанищата в Марсилия и Бургас ще си сътрудничат - E-Burgas.com
снимка: fewo-direkt.de

Изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов и президентът на пристанището в Марсилия Кристине Кабо Уерел подписаха меморандум за сътрудничество. Това съобщиха от пресслужбата на пристанището в Бургас. От там информираха, че меморандумът е сключен по време на първия Средиземноморски пристанищен форум, който се е провел в Марсилия, Франция.

В документа е заложено подобряване ефективността на пасажерската и товаро-разтоварна дейност на базата на обмяна на добри практики, обучение на персонал, мониторинг и контрол на сигурността, развитие на бъдещи общи европейски проекти. Промотиране на районите на Средиземно и Черно море на международния круизен пазар е друга от целите на новото сътрудничество, каза за БТА Димов.

Той добави, че основен фактор допринесъл за реализирането на двустранната инициатива е ролята на марсилските пристанищни власти в проектирането и изграждането на Пристанище-Бургас в края на 19 век. Под ръководството на главния инженер и директор на Пристанище-Марсилия в периода 1895-1897 година Пристанище- Бургас изгражда своя съвременен облик и пристанищна инфраструктура. Димов каза, че в срещата в Марсилия са участвали повече от 80 представители на Европейско-Средиземноморски пристанища, експерти и заинтересовани страни в сектора на морския транспорт. Пристанище- Бургас е било единственият участник във форума извън региона на Средиземно море. 

Коментари