Президентът: Бюджет 2021 е нереалистичен и неадекватен

Президентът: Бюджет 2021 е нереалистичен и неадекватен - E-Burgas.com

Бюджетът е нереалистичен и неадекватен. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти приетият от депутатите Бюджет 2021 предаде "Нова".

„Следващият кабинет ще бъде поставен в много тежка ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социално напрежение. Защото приходите при този бюджет няма откъде да дойдат, съответно социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени. Този бюджет ни въвлича във все повече държавни дългове”, смята държавният глава.

Той обясни, че по пример на тези преди него няма да налага вето на бюджета, който е инструмент на правителството. Относно новите мерки, Радев заяви, че са пожарни и закъснели.

„Използването на тази криза води до загубите на човешки животи. Години наред медици напускат страната, здравната каса се източва, закриват се общински болници. Лятото, знаете, не се взеха никакви мерки. А сега се опитва да се внуши, че виновни са болните. Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата. Умират от лошо качество на живот, от блокирането на лечението на други, не по-малко опасни болести”, каза Румен Радев. Той апелира за спазване на мерките, за да се разтовари колкото може работата на лекарите и медицинските сестри.

Според президента България трябва да даде съгласие за начало на преговорите на РС Македония, след като се признаят обективните исторически факти и след като процесът по изкоренявана на езика на омразата стане устойчив и необратим.

"Ние имаме най-голямо желание нашите приятели от РС Македония да получат своята европейска перспектива и точно заради това сега трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит, спокоен разговор, така че да видим ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф. Докато зад тази фасада продължават да гният проблемите на титовия режим и неговата идеология, България, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите, след като се признаят обективните исторически факти и когато процесът по изкоренявана на езика на омразата, и изкореняване на нашата идентичност и суверенитет стане устойчив и необратим", категоричен бе президентът.

Коментари

Още от последните новини