През юли: Бургас се превръща в столица на Балканското кино

През юли: Бургас се превръща в столица на Балканското кино - E-Burgas.com

От 20-ти до 27-ми юли Бургас ще бъде домакин на третия Международен филмов фестивал. Носители на редица престижни филмови награди ще присъстват лично и ще провокират публиката с последните си филмови творби. Тазгодишната селекция на фестивала ще бъде отбелязана с над 30 заглавия от страните от региона и ще даде ход на традиционната филмова панорама, представяща членовете на международното жури.

Сред акцентите са заглавия, като "Безкрайната градина" (България, Галин Стоев), "Синът на София" (Гърция, Елени Псику) с редица престижни филмови награди, "Стремглаво" (Украйна, Марина Степанска), "Гостът" (Турция, Андач Хазнедароглу), "Зер" (Турция, Казим Йоз) и "8''19" (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма.

В документалната селекция намират място: "Не на място" (Турция/Белгия, Волкан Уче), "През тялото ѝ" (Гърция, Захариас Мавроеиди), "Хармония" (Англия/Русия, Фредерик Пакстън), "В (инто) нацията на голямата Одеса" (Украйна, Александър Брунковски), "Jam session" (България, Борислав Колев), "Живот понякога" (Турция, Чем Хакверди).

Късометражната селекция отново поставя фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от международни фестивали.

Международно жури в екип: Пипо Медзапеза, Христо Илиев-Чарли, Вано Бурдули, Павел Кита и Анна Горанова ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм, а зрителите ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда - тази на публиката.

За пръв път тази година официален партньор на Международен филмов фестивал - Бургас ще бъде "Ню Бояна Филм". Най-голямото студиo на Балканите ще връчи на победителя в категорията най-добър пълнометражен филм наградата "Дани Лернер". Спечелилият приза ще може да го ползва за своя следващ пълнометражен проект.

Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски режисьори, които лично ще разкажат повече на живо - инициатива, имаща за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.

Сред съпътстващата програма на фестивала ви очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров Света Анастасия с водещия български сценарист Симеон Венциславов, получил международно признание с филмите "Посоки" и "Ага", познат още от предаването "Ръкописът" по БНТ.

За първи път в Бургас със своя самостоятелна изложба ще гостува Bataki Studio в лицето на тандема Мария Дачева и Христо Дачев. В специално създадената за фестивала експозиция, озаглавена "Магията на киното в миниатюри", ще бъде представено по изключително креативен начин киното зад кадър и магията му в детайл. Изложбата ще бъде открита на 17 юли и ще продължи до края на месеца в галерия "Георги Баев".

Организаторите на BIFF вярват, че третото издание на фестивала ще затвърди наложената от тях концепция за превръщане на Бургас в пресечна точка на съвременни кино дейци и любители на седмото изкуство.

Коментари

Още от последните новини