Представят 180-километровия маршрут "Тур Странджа" пред бургазлии

Представят 180-километровия маршрут

Маршрутът "Тур Странджа" ще бъде представен тази седмица в Бургас на информационна среща, организирана от "Зелена Странджа". Тя ще се проведе на 27 февруари от 17:00 часа зала №1 на Експо Център Флора.

„Тур Странджа“ е нов многодневен 180 километров маршрут, пресичащ българската територия на Странджа планина от запад на изток. Началото му е на брега на река Тунджа в град Елхово, а края - на пристанището в град Ахтопол. Маршрутът е изключително лек и приятен. Изминава се за 3 - 4 дни с колело или за 9 - 10 дни пеша. Първите туристи вече останаха очаровани от „Тур Странджа“ през 2018 година. Много хора го сравняват с маршрута „Ел Камино“ в Испания по начина му на преминаване.

Трасето следва съществуващи междуселски и горски пътища, като свързва 17 населени места, уникални забележителности и съхранена природа по най-логичния и лесен за преодоляване начин. Трайна туристическа маркировка на маршрута в момента се поставя, използват се метални табели с надпис "Тур Странджа", по-малки шаблони с формата на буква "А" от импрегнирана дървена плоскост и изрисувани върху асфалт стрелки с форма на "А", указващи посоката на движение. Маркировката е със светлоотразително фолио, за да се вижда и вечер.

Подобни информационни срещи през последните седмици бяха организирани във всички общини, които са част от трасето на многодневният маршрут. 

Коментари