Предлагат пенсионери и деца да плащат по 1 лев за преглед при личен лекар

Предлагат пенсионери и деца да плащат по 1 лев за преглед при личен лекар - E-Burgas.com

Българският лекарски съюз преговаря с НЗОК за Националния рамков договор за 2020 г. Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, обясни, че исканията на организацията вече са представени на Здравната каса.

От лекарския съюз искат да има и такса за преглед при общопрактикуващ лекар и за пенсионери над 65 г., и за децата. Предложенията са тя да е 1 лев и за двете групи, а останала част да се поема от бюджета на държавата.

Други искания включват увеличение на цените на около 220 клиничните пътеки средно с около 17-18%. Това са пътеки, които обхващат всички специалности, и които спрямо цените на западните клинични пътеки са силно подценени.

"Пътеки, които дълги години са били подценени, могат да получат повишение, което да е още по-голямо и от този процент", поясни Маджаров, цитиран от news.bg.

Следващо предложение е младите лекари, които току що са се дипломирали, да могат да работят със специалисти. За заплати на лекарите, според председателя на БЛС, трябва да се гарантира минимум 30% от приходите на болницата по НЗОК.

Исканията на БЛС засягат и профилактиката. Д-р Иван Маджаров обясни, че профилактиката на пациента е задължителна по закон и ако се налагат изследвания извън лимита, предвиден за нея, те трябва да бъдат направени, а не парите над лимита да се удържат от общопрактикуващи лекари, ако той е надвишил цената за профилактика.

Българският лекарски съюз е поискал промяна в закона за случаите, когато на пациент му се наложи неотложна помощ, а личният му лекар не е на работа, да има право да посети най-близкото лечебно заведение, включително и ако болните се намират в друг град на страната.

Коментари

Още от последните новини