Предават "бомбаджията" Маевски на властите в Полша?

Предават

Върховната касационна прокуратура е отправила молба до съдебните власти на Полша за трансфер на наказателното производство срещу полския гражданин Войчех Маевски.

В края на миналата година полякът бе задържан след като  застраши сигурността на самолет „Еърбъс А 230“. Самолетът кацна на Бургаското летище след сигнал от стюарда, според който Маевски заявил, че на борда има бомба. Това доведе до принудително приземяване и евакуация на екипажа и пътниците на летище Бургас.

Войчех Маевски бе привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Бургас за престъпление по чл. 341 а  ал.2 б. „Б“ от НК. И към момента той е със забрана за напускане пределите на страната ни и е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Молбата на ВКП за трансфер на наказателното производство е мотивирана от обстоятелството, че извършителят на престъплението е полски гражданин, на 67 години и се нуждае от медицински грижи, които най-адекватно могат да му бъдат оказани от лекуващия лекар в родината му. Разпитаните 12 свидетели са полски граждани и живеят постоянно в Република Полша. Личното явяване на Войчех Маевски пред съда и събирането на доказателства с негово участие, включително възможни очни ставки със свидетелите, ще допринесе до по- бързо и успешно приключване на делото, ако се разглежда от компетентните власти на Полша.  В случай, че лицето бъде осъдено, е целесъобразно и присъдата му да бъде изпълнена в Република Полша.

Чрез Министерство на правосъдието на полските съдебни власти са изпратени заверени материали от цялото досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Бургас.

Снимка: "24 часа"

Коментари

Още от последните новини