Появи се надежда за спасяването на остров Св. Кирик от забвение

Появи се надежда за спасяването на остров Св. Кирик от забвение  - E-Burgas.com

Областният управител проф. Мария Нейкова се срещна днес с министъра на културата проф. Велислав Минеков в сградата на Министерството на културата.

„Използвах случая, че съм в София, за да се видя с проф. Минеков, пред който отново да поставя на дневен ред бъдещето на остров Св. Кирик в Созопол“, каза проф. Нейкова и допълни, че разговорът е преминал конструктивно и с ангажимент, че решенията за бъдещата визия и собствеността на острова няма отново да потънат в забвение. 

„Миналото на острова и пагубното състояние, до което са оставени да стигнат сградите върху него, е ясно за всеки. За мен днес е важно бъдещето му, защото това е място с архитектурно-археологическа и биологична уникалност, което с правилните решения, които касаят собствеността и визията му, ще го превърнат в място, с което ще се гордеем не само на регионално, но и на национално ниво. За мен, като областен управител, този казус се превърна в кауза“, каза още областният управител.

Проф. Нейкова отправи покана към ръководството на ЮНЕСКО да посетят бургаска област. Желанието на Нейкова е авторитетната институция да се запознае на място с потенциална на острова.

Разрешаването на проблема с бъдещето на остров Св. Кирик е един от първите, с който проф. Мария Нейкова се ангажира след като пое поста на областен управител. Проблемът беше сведен на вниманието й от созополчани и от тогава заедно с общинската администрация в Созопол се търсят най-добрите решения за неговото бъдеще. Институционалното взаимодействие между областния управител и кмета на Община Созопол е добрият пример как държавна и местна власт гледат в една посока за разрешаване на наболял и дългозабравен проект с голяма обществена значимост.
 

Свързани статии
Тагове
Остров Св. Кирик
Коментари

Още от последните новини