Повечето млади българи употребяват алкохол и цигари

Повечето млади българи употребяват алкохол и цигари - E-Burgas.com

Младите българи на възраст между 18 и 34-години традиционно употребяват алкохол и цигари. След това е употребата на канабис, амфетамини, екстази и LSD. Това заяви биохимикът и експерт по наркотични вещества Юлиян Караджов в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е Европейският доклад за наркотиците за 2023 г.

„Има термин „преместени лица". Това са хора, които са изтръгнати от корена си. Те са под силен стрес и се озовават на места, където престъпността „набира кадри”, каза Караджов. И поясни, че в тази рискува група подат мигрантите, както и силно стресирраните след коронавирусната пандемия.

„Сега имаме още една война с още преместени лица, така че не може да очакваме промени към по-добро”, смята Караджов.

В Европейския доклад за наркотиците за 2023 г., публикуван преди дни, показва исторически високи нива разпространението на кокаин в Европа. В последните 7 години двойно е скочил процентът на употребилите този вид дрога хора на възраст между 18 и 34 години.

Ключово послание от анализа е, че въздействието от употребата на дрога вече се вижда почти навсякъде в нашето общество, а това води и до засилване на насилието и корупцията.

Коментари

Още от последните новини