Португалия обяви извънредно положение за борба с коронавирус

Португалия обяви извънредно положение за борба с коронавирус - E-Burgas.com

Португалия обяви 15-дневно извънредно положение за борба с разпространението на коронавируса, което ще улесни правителството за въвеждане на мерки за намаляване на движението на хора. „Това е изключително решение за изключителен период", заяви президентът Марсело Ребело де Суса по време на телевизионно обръщение, в което обясни причините си за приемане на мярката, която влиза в сила в полунощ.

„Това не е прекъсване на демокрацията. Това е демокрация, която се опитва да предотврати непоправимо прекъсване на живота на хората", каза той, цитиран от БГНЕС.

В Португалия, която има население от 10 милиона души, за първи път се обявява извънредно положение, откакто страната възстанови демократичното управление през 70-те години след десетилетия на дясна диктатура.

Декретът за обявяване на извънредно положение позволява на правителството да ограничи някои конституционни права и свободи, като свободата на движение и правото на стачка. Освен това то позволява на правителството да налага насилствена карантина.

Досега Португалия съобщава за 448 потвърдени случая на коронавирус и два смъртни случая, но правителството предупреди, че се очаква броят на инфекциите в страната да продължи да се покачва „поне" до края на април.

Правителството ще оповести какви конкретни мерки ще приеме при извънредното положение утре след седмичното заседание на кабинета.

Коментари

Още от последните новини