Половин милиард на година влиза в бюджета от тол такси

Половин милиард на година влиза в бюджета от тол такси  - E-Burgas.com

С парите могат да бъдат ремонтирани 1300 км. пътища

Новият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви пред Нова телевизия, че въвеждането на тол система ще носи приходи от около половин милиард лева за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), пише Inews.

Според него с толкова пари ще може да се изгради магистрален път в участък като този при Кресненското дефиле. Друга опция за изразходването им е ремонт на близо 1300 километра пътища.

Нанков уточни, че тол системата е предназначена само за тежкотоварни автомобили, тъй като те рушат най-много пътищата. Против въвеждането ѝ обаче имало лоби, което правило всичко възможно да забави провеждането на обществената поръчка.

"Срокът за внедряване на тази система е 19 месеца. След като това се случи, ще направим и електронни винетки за леките автомобили", добави регионалният министър.

Той се ангажира магистрала "Хемус" да бъде отпушена предсрочно за активния летен сезон. Ремонтите в района на тунел "Ечемишка" трябва приключат до края на юни, а около "Витиня" - до средата на юли.

Нанков посочи, че сред приоритетите му е да разшири обхвата на програмата за енергийна ефективност. И разкри, че не само големите жилищни сгради ще бъдат санирани, но и малките еднофамилн. За тях обаче най-вероятно ще трябва да има финансово участие на домакинствата.

Коментари