​Пет милиона туристи са посетили България за първите 7 месеца на годината

​Пет милиона туристи са посетили България за първите 7 месеца на годината - E-Burgas.com

Пет милиона туристи са посетили България за първите седем месеца на годината, увеличението е над 7%. Приходите за първата половина от годината са с 13 на сто повече в сравнение с миналата, обобщиха от туристическото министерство, съобщава БНТ. От черноморските курорти вече обобщават и резултатите от активния летен сезон. Проблемите бяха общи за цялото крайбрежие - чистотата, концесиите, шума и кадрите. Еднакви ли са резултатите на север и на юг и какво предстои след активния сезон?

От черноморските курорти отчитат добър сезон, като подчертават, че той все още не е свършил. По южното крайбрежие ръстът спрямо миналата година е от 2.78 процента от май до август. „Макар и скромно, увеличението е факт", отбелязват от Регионалната туристическа камара.

На север отчетеният ръст е по-голям. Атанас Карагеоргиев, хотелиер в „Светите Константин и Елена" прогнозира до 7 процента ръст, а в градските хотели при записванията дори за септември има увеличение спрямо миналата година от 15 на сто, отчита Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Проблемът с кадрите остава един от най-сериозните, признават и двамата.Във Варна и курортите картината е пъстра - записванията по интернет водят все повече екзотични гости от Южна Корея, Япония, Индия. Увеличение има при англичани, руснаци, гърци, чехи, поляци, македонци. Всеки гост е оставил средно 48 евро на вечер в града и 86 евро - в Златни пясъци, което от бранша преценяват като сравнително добра цена.

Подобрената инфраструктура и навлизането на нискотарифните авиокомпании постепенно приближават Варна към целта да стане град за туризъм през четирите сезона, казват още от бранша.

В момента в града се застъпват последните екскурзионни туристи и първите бизнес и конферентни гости. За разработването на възможностите браншът организира на 27 септември Черноморски туристически форум, а от 29 ноември кани на най-голямото туристическо изложение „Турекспо - дестинация Варна", където различните фирми в сектора ще могат да се договарят директно за следващия сезон.

40, 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие спрямо предходния летен сезон. В противовес на очакванията за грандиозни приходи, реализацията е повече от скромна, а и традиционно големите пазари отбелязаха спад, коментират от Туристическата Камара в Бургас.

Минимално увеличение в броя на туристите това лято отчитат и от частния сектор.

Инвестиция в оборотните пазари, ред и спокойствие в курортите, подготвени кадри, които владеят чужди езици и облекчаване на визовата политика: това са основните пунктове, върху които трябва да се съсредоточи родния туризъм, споделят хотелиери.

Това, че една от най-оборотните нискотарифни авиокомпании отваря 10 постоянни дестинации от Бургас градове до Западна Европа, дава надежда за по-добри показатели в туризма догодина. Въпреки това, трябва сериозно да поработим, за да достигнем показателите, които имаше Балкантурист, коментират от бранша.

Коментари

Още от последните новини