Пчелари се събраха за адекватно управление на бизнеса им

Пчелари се събраха за адекватно управление на бизнеса им - E-Burgas.com
news.bg

Пчелари, които се събраха на своята 55-та Национална пчеларска среща "Север-юг", приеха декларация и организираха подписка за решаване на проблемите в сектора, пише Banker,bg. Тези документи ще бъдат внесени още в началото на следващата седмица в Министерството на земеделието, храните и горите, отбеляза председателят на Съюза на българските пчелари и на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов.

Пчеларите искат България да излезе с предложение пред ЕС в новата програма на общата селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. да бъде приет регламент, чрез който пчеларите ще бъдат подпомагани директно за извършена опрашителна дейност на пчелите.

Производителите искат и адекватно подпомагане на всички регистрирани пчелари, на брой пчелни семейства и по-драстични мерки от страна на държавата чрез Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните спрямо нерегламентираното пръскане от страна на земеделските производители с пестициди, който тровят пчелните семейства.

Другият проблем, който притеснява производителите, е ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина, който на практика регулира и цената на българския. По думите му в момента нашата продукция се изкупува на цена на едро от 3.80-4 лева за килограм.

Българските пчеларите протестират и срещу решение на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хил. тона пчелен мед от Южна Америка, което ще се отрази негативно върху износа и продажбите на българската продукция. Традиционно в България се произвеждат между 10 и 12 хил. тона мед, от които три четвърти се изнася в Европа, похвали се Михайлов.

Коментари

Още от последните новини