"Пътят на смъртта" в Айтос е отнел над 20 живота през годините

Майката на Нури: Детето ми помагаше на всички, но каква файда има вече...

Седмица на протести в Айтос. Хиляди жители на града и околните села поискаха спешни мерки за една от най-големите улици в Айтос, отнела десетки човешки животи. Пострадалите на тази улица са много, а повечето катастрофи са причинени от тежкотоварни автомобили и жителите на Айтос не искат повече да минават през града.

Улица „Хаджи Димитър" в Айтос – сред местните участъкът е известен като „Пътят на смъртта". През годините, живота си на нея са загубили над 20 души при тежки катастрофи. Последните отнети животи са на 32-годишният Нури Хюсеин и двете му деца – на 5 и 9 години. ТИР ги помита късно вечерта на 13 септември, докато се прибирали за вкъщи.

„Спрели там, идвала кола отсреща и чакали нейния път да мине товарния, за да отбие нагоре. И той събрал всичките и айде", разказва Гюлсум Хюсеин, майка на загиналия Нури.

От удара колата на семейството се разцепила на две. Оцеляла единствено жената на Нури – Фатме. В родното село на загиналия баща ще го помнят дълго – с добро.

"На бедните, които са болни, все даваше пари изпращаше към мен. Помагаше, помагаше детето ми на всеки. Много, много хора ни подкрепят, но каква файда има вече?", казва майката.

Преди година, на 11 септември, отново на улица "Хаджи Димитър", отново ТИР помита 11 коли. От удара една от тях се възпламенява и на място загива 28-годишна жена. В един от автомобилите е бил и Даниел Орлов.

„Беше по обяд, в час пик на движение на автомобили. Просто се престроих, ето, както виждате колите, аз все едно бях тази кола. И само на задното си огледало, за части от секундата видях една кабина на камион във въздуха и едно ремарке, идващо нашироко самостоятелно към нас. И когато дойдох в съзнание, колата ми беше завъртяна между бус и друга кола ударена", ракава Даниел.

Шофьорът на ТИР-а, причинил катастрофата, е бил дрогиран, но няколко месеца по-късно починал и към настоящия момент дело няма.

"Проблемът е, че системата е толкова мудна и една година след инцидента няма никакво развитие като решение, нито на прокуратура, нито на съд. Това дава възможност на застрахователите да забавят обезщетенията, а реално автомобилът, който аз управлявах, е тотална щета и така е записан от застрахователите, но няма възможност те да го изплатят. И една година и месец след това ние трябва да прибягваме към адвокати, по които да си търсим правата, а реално има такъв фонд, който би трябвало да направи това обезщетение към пострадалите от такъв тип катастрофи", казва още Даниел Орлов.

Коментари

Още от последните новини