Първо заседание на новия Общински съвет в Бургас

Първо заседание на новия Общински съвет в Бургас - E-Burgas.com

Общинският съвет в Бургас се събира за първото си заседание след местния вот. Тържествената сесия започва в 10.30 в Дома на НХК. 

Кметът Димитър Николов, който беше избран с 60.49% ще положи клетва за петия си мандат. 

13 партии и коалиции имат представителство в новия местен парламент. Най-много ще са  съветниците от ГЕРБ –19. По 4 мандата имат БСП, Възраждане и ПП – ДБ. По трима съветници имат партия Средно европейска класа, Български възход, КОД и левицата, по двама „Има такъв народ“, МИР и местната коалиция „Граждани за Общината“. С по един представител са ДПС и СБОР. 

Факт са и първите обединения във фрагментирания общински съвет. Гражданските сдружения „Бургазлии“ и „БУРГ“ ще работят като обща група. Същото обявиха КОД и „Български възход“. 

Станимир Апостолов, който в предходния общински съвет, бе заместник председател посочи:

"Очаквам да има окрупняване на общинските съветници в групи. По правилник група се сформира минимум от 5 общински съветника. Въпреки че Общинският съвет е толкова раздробен, ще се стигне до диалогичност, надявам се да няма напразно опозиционно говорене. Виждам в другите групи колеги, които познаваме от обществения, от гражданския живот. Надявам се да има повече конструктивност."

Предстои изборът на председател на Общинския съвет. От ГЕРБ вече обявиха, че ще предложат Михаил Хаджиянев. Юристът, който е от гражданската квота в листата, е авторитет с работата си начело на Районната избирателна комисия в серия от избори.

Коментари

Още от последните новини