Пак обжалват обществената поръчка за събиране на тол такси

Пак обжалват обществената поръчка за събиране на тол такси - E-Burgas.com

Компанията "Толлнет" обжалва обществената поръчка за разработване на система за събиране на тол такси, пусната на 29 декември от Агенция "Пътна инфраструктура", става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.

Това е пореден опит за спиране на процедурата. Първоначално търгът беше пуснат през месец април 2016 година, но оттогава е обжалван и спиран няколко пъти. Общата стойност на поръчката е 200 млн. лв., което предизвиква голям интерес сред местни и чужди кандидати.

Жалбоподател сега е чешката "Толлнет", която на предишния етап възразяваше срещу сроковете за кандидатстване. От сайта на КЗК сега не може да се разбере естеството на новата жалба, но вероятно мотивът е подобен. Последната поръчка беше обявена на 29 декември - в предпоследния работен ден на 2016 г., а срокът за подаване на документи е 17 ч. на 5 януари.

Предишната жалба на компанията и други два потенциални участника в търга беше отхвърлена от КЗК. Според регулатора жалбоподателите не са изложили достатъчни мотиви, по които ще бъдат увредени по необратим начин.

Пътната агенция опитва да скъси сроковете, за да успее да въведе платено преминаване на камиони по магистралите от началото на 2018 г., което след поредицата обжалвания изглежда все по-малко вероятно.

Снощи по темата изрази отношение и новоизбраният президент Румен Радев, който в профила си в социалнатамржа Фейсбук обърна внимание, че агенцията не спазва забраната на премиера в оставка Бойко Борисов да се обявяват обществени поръчки, а в случай на неизбежност - да се консултират с неговия екип. От държавната структура отговориха, че поръчката е от април 2016 г., а не нова, и всички жалби срещу нея досега са били отхвърляни. 

Коментари

Още от последните новини