Oтпадa лимитите за педиатрията

Oтпадa лимитите за педиатрията - E-Burgas.com

Взети са всички предепидемични мерки за морбили. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в ефира на „Здравей, България”. Изотопът е важен, тъй като спомага за установяването на стадия на заболяването.

„Подготвено е разкриването на нови отделения, ако има нужда от повече легла за децата. Има ваксини за морбили и който иска може да му направят имунизация. Даже  активно  се препоръчва и се минава през кварталите и се правят имунизации, там, където се очаква, че не се имунизирани. /…/Предприемат се всички мерки – локализират се областите, в които има най-много заразени”, поясни заместник-министърът.

Д-р Пенков обяви, че на предстоящия Надзорен съвет на НЗОК ще предложи отпадане на лимитите за педиатрията.

„Новата педиатрична болница ще бъде по чл. 5, т.е. ще бъде собственост на Министерството на здравеопазването и ще бъде осигурен бюджет за нея и нейното безпрепятствено функциониране.

„Всяко едно такова преобразуване минава през ликвидация. Не е лесен процесът. Педиатрите алармират хората и с тези протести искат да обърнат вниманието върху себе си и върху проблемите в детското здравеопазване и са абсолютно прави. Не трябва да има лимит в детското здравеопазване, майчиното и детското здравеопазване трябва да бъде основен приоритет, както е и до момента. Според справка в НЗОК те не са достигнали лимита си, не са дали искане за разширяване на дейност, а има опции и това да се случи”, обясни той.

Д-р Пенков обяви, че продължават преговорите с производителя и търговеца на изотопите, с които се установява дали има метастази при онкологичните заболявания, за да може да издължи необходимите количества, които има по стария договор, който изтече.

Коментари

Още от последните новини