Отпада доживотният затвор без право на замяна?

Отпада доживотният затвор без право на замяна? - E-Burgas.com

Престъпленията с много ниска обществена опасност може да не подлежат на наказателно преследване

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне като наказание, предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието.

В законопроектът се предвиждат повече административни глоби и пробация вместо затвор за по-леки нарушения, съобщава "24 часа".

Идеята на промените е, че "доживотният затвор без право на замяна не се различава от наказанието "доживотен затвор". Разликата е в отчитането на потенциалната поправимост на осъдения при второто, когато се допуска срочност. Възможността за замяна на доживотния затвор стимулира осъдения за положителна промяна, пише в концепцията.

Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на човека сочи доживотния затвор без право на замяна като противоречиво на конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Сред другите основни идеи в проекта е престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване. Според авторите статистиката сочи, че повишаването на размера на наказанията не води до намаляване на престъпността. Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза, пише в документа.

Според концепцията наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като криминогенни фактори. Освен това голяма част от затворниците живеят по-добре "на топло", отколкото когато са на свобода и това ги прави рецидивисти, които нямат страх от затвора.

Адекватно изпълняваната пробация включва общественополезен труд, срещи с пробационен служител, обучителни курсове, програми за въздействие, като ангажира огромна част от времето на дееца. Освен това пробацията трябва да се оформя по-често и като самостоятелно наказание, а не преимуществено като алтернатива на лишаването от свобода, пише в проекта за нова концепция.

 

Коментари

Още от последните новини