Откриват "София филм фест" с филм за Петя Дубарова (Видео)

Откриват

Снимките са правени в Бургас, с участието на над 600 местни статисти

Филм, посветен на Петя Дубарова, ще открие тази пролет фестивала „София филм фест“. „Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказ от бургаската поетеса, останала завинаги на 17 години.

Това е филм за младостта, която винаги е една и съща, независимо от епохата. Основната сюжетна линия е изградена върху паралела между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Филмът поставя редица въпроси – ако останеш завинаги на 17 и запазиш своите идеали, това спасява ли те от възможността да се превърнеш в скучен възрастен; как се справяш с разочарованието от любовта… Поставена в ситуация между живота и смъртта, съвременната Петя трябва да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова.

Интересни млади актьори, деца на популярни имена от българския театър, се появяват в „Петя на моята Петя“ – дъщерята на Атанас Атанасов – Алиса (в ролята на поетесата) и на Юлиан Вергов – Алена (във филма роля има и баща ѝ). Участват още Александра Костова, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов…

Снимките са били в Бургас, родния град на Петя Дубарова, с участието на над 600 местни жители като статисти. Режисьор е Александър Косев, сценарият е на Нели Димитрова и Валентина Ангелова.

„Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, казва сценаристът Нели Димитрова.

Първата прожекция на филма „Петя на моята Петя“ ще бъде в първата вечер на „София филм фест“ на 12 март в зала 1 на НДК.

Източник: cross.bg

Коментари

Още от последните новини