Откриват сезона на „симБиотично“ с презентация и уъркшоп по етноботаника

Откриват сезона на „симБиотично“ с презентация и уъркшоп по етноботаника - E-Burgas.com

Откриват сезона на „симБиотично“ с презентация и уъркшоп по етноботаника. Затова и организаторите от "Лагуната на живота" няма да открият с традиционния концерт, а ще ви очакват с едно необичайно събитие, свързано с Еньовден, с някои билки и подправки, и разбира се със солта. Солта, добита в Атанасовското езеро, което е гордост и вдъхновение, а басейните, от които се вади тя са дом на стотици водолюбиви птици.

Очакват ви на 24 юни (сряда) в 18.30 часа в компанията на Людмил Хайдутов - етноботаник, изкусен кулинар и еколог. Той ще представи презентация на тема: "Въздигане на вкуса - традиционни практики за съвместно използване на растения и сол".

В практическата част гостите ще си приготвят свои собствени растително-солени смеси, които ще могат да си отнесат у дома, спазвайки противоепидемиологичните мерки. Настроението ще се поддържа от приятна музика и от всички, които харесват това място и искат заедно да кажат добре дошло на лятото!

Тази година "симБиотично" ще работи в сряда, четвъртък и петък от 17 до 20 часа. Входът за посещение е безплатен за деца до 7 години и 2 лв. за възрастни. Всеки четвъртък ще има ателие или събитие (следете във Facebook), а за организирани групи БФБ отваря по всяко друго време след предварителна уговорка.

"Ако искате да използвате пространството отвън или отвътре за ваша инициатива през сезона, не се колебайте да ни потърсите. Всички, повече от всякога имаме нужда да бъдем заедно и да се подкрепяме. Около и в музейчето ще се спазват всички противоепидемиологични мерки." - споделят организаторите от Българска фондация "Биоразнообразие".

"СимБиотично" се намира в района на Бургаските солници и събира в себе си цялата вълнуваща история и всичко най-интересно за Атанасовско езеро. Старата солничарска барака е атрактивно място, където е инсталирана изложбата "симБиотично", инсталацията "Сол", солничарски кът,  образователни игри за деца и кът със сувенири. Благодарение на дарения на хора от цялата страна е събрана и Морска библиотека, която може да бъде четена на хамаците отвън или на плажа наблизо. За любознателните посетители е организиран и дигитален архив за живота на солниците, статии, свързани с езерото и стари карти на Черно море.

"СимБиотично" е разположено на 200 м от басейните с луга и кал, точно до административната сграда на Черноморски солници АД. Дотук се стига лесно с велосипед, пеша или с електробусче (от 1 юли) от Морската градина и с автомобил (от горната страна на пътя).

Екипът на LIFE проекта "Лагуната на живота" кани всички на Еньовден - 24 юни (сряда) от 18.30 часа пред "симБиотично", когато официално ще бъде дадено началото на новия странен летен сезон.

Повече за нашата работа в Атанасовско езеро: http://lagoon.biodiversity.bg

За въпроси и допълнителна информация: Радостина Ценова, експерт Комуникации, 0896798908

 

Коментари

Още от последните новини