Отбелязваме световен ден за борба с рака

Отбелязваме световен ден за борба с рака - E-Burgas.com

Днес 4-ти февруари е световният ден, посветен на борбата с онкологичните заболявания.

Според данни на Световната здравна организация една трета от смъртните случаи от рак за следствие на 5 водещи рискови фактори,свързани с лоши навици и неправилно хранене : високите нива телесни мазнини, недостатъчен прием на свежи плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, употреба на тютюневи изделия и алкохол. Добрата новина е, че при ранното диагностициране, преживяемостта се покачва значително.

Все повече български пациенти вярват в постиженията на съвременната медицина и разбират,че грижата за собственото тяло, превенцията и ранното диагностициране могат да помогнат при овладяването и лечението на болестта. Всяка година броят на пациентите, които избират да се подложат на лечение в чужбина расте.

Според известният онколог проф. д-р Кристоф Цилински, напредъкът в медицината е забележителен и поради това преживяемостта на пациентите расте.

Броят на излекуваните пациенти в случаи, когато заболяването е открито в ранна фаза, както и контролирането на болестта, открита в по-напреднал стадий се повишава всяка година сред пациентите в Европа. „Ключов фактор е откритието, че някои човешки гени са обвързани с появата на раковите клетки. В следствие на това се регистрираха много лекарства, които таргетират определени генетични причинители, за които знаем че са отговорни за разпространението и растежа на туморите. Това аз наричам революция в лечението на рак“.

Освен това, днес много типове рак са диференциирани.

„Преди години ние третирахме рак на гърдатата. Днес знаем 10 различни подтипа на рака на гърдата, и всеки от тях изисква различен подход на лечението.

При рака на белия дроб познаваме 15 подтипа“- допълва проф. д-р Цилински. Ето защо точната диагноза е много важна. Това е една от причните все повече българи да се насочват към лечение навън. 

Коментари

Още от последните новини