Отбелязваме 147-ата годишнина от гибелта на Левски

Отбелязваме 147-ата годишнина от гибелта на Левски - E-Burgas.com

Днес в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София ще се състои възпоменателна церемония-поклонение. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще изпълни ученичката Михаела Дакова от 11 клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня. Българското национално радио ще предава пряко церемонията.

В Ловеч също продължават проявите по повод 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В 8,00 ч. за Къкринското ханче тръгва традиционният туристически поход „По стъпките на Левски", а от 11,00 ч. пред паметника на Апостола в двора на ханчето, където е заловен, е гражданското поклонение. Кулминацията на отбелязването на годишнината от гибелта на Левски е националното възпоменателно факелно шествие, което се организира за седма поредна година от патриотичната организация „Ловчанци". То ще тръгне в 19.00 ч. от централната част на града и ще завърши пред най-величествения паметник на Апостола, поясни един от организаторите Тодор Иванов:

„Все повече хора от страната се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие. И то се създаде като една нова национална традиция, точно от тук - революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и делото му по този внушителен начин. В шествието няма място за политически партии и политици. Всеки ще бъде гражданин в това събитие. Няма по големи от Апостола."

Заради шествието от 18,30 ч. се спира движението по част от бул. „България" и ул. „Търговска" в Ловеч, както и по останалите улици по маршрута на шествието в кв. „Вароша".

Митинг-поклонение ще има в Карлово. Преди това в църквата „Света Богородица" ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. Днес ще бъдат наградени и авторите на най-добрите есета сред участвалите в студентския конкурс на тема „Васил Левски - диалози във времето, диалози с времето".

В цяла България предстои официална церемония по поднасяне на венци и цветя пред бюста на Апостола.

Коментари