Освобождават временно доставката на ваксини срещу ковид от ДДС

Освобождават временно доставката на ваксини срещу ковид от ДДС   - E-Burgas.com

Временно освобождаване от данък върху добавената стойност на доставката на ваксини срещу COVID-19 и медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и изделия.

Това реши парламентът с приети единодушно на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, предложени от Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители, предаде БТА.

Промените са свързани с необходимост от спешно въвеждане в българското законодателство на европейска директива относно общата система на данъка върху добавената стойност по отношение на идентифицирането на данъчно задължените лица в Северна Ирландия, посочват вносителите.

Във връзка със Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз се предвижда след изтичането на преходния период към 31 декември 2020 г. разпоредбите на правото на Съюза в областта на ДДС да продължат да се прилагат в Северна Ирландия за следващите 4 години по отношение на сделки със стоки.

Същевременно за всички останали сделки в Обединеното кралство и Северна Ирландия ще се прилага съответното ДДС-законодателство на Обединеното кралство, което от гледна точка на българския закон ще се третира като трета страна. За правилното функциониране на системата на Съюза за ДДС в Северна Ирландия ще бъдат въведени отделни идентификационни номера по ДДС със специфичен префикс, посочват вносителите.

Приемането на предложените промени в закона няма да доведат до допълнителни разходи за задължените лица и администрацията, предвид това че се регулира новия статут на лицата, установени в Обединеното кралство и Северна Ирландия, съответно променя се само данъчната ставка за облагане на доставките на ваксини и тестове за COVID-19, отбелязват вносителите.

Румен Гечев от БСП заяви, че групата подкрепя промените, но попита управляващите защо преди дни са отказали да намалят от 20 на 10 процента ДДС за всички лекарства.

Източник: dnes.bg/obshtestvo
 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
covid 19 ваксини ДДС
Коментари

Още от последните новини