Оставят зад решетките, обвиняем за трафик на хора

Оставят зад решетките, обвиняем за трафик на хора - E-Burgas.com
news.bg

Окръжен съд – Бургас остави без уважение жалбата на защитника и  Йордан А., привлечен като обвиняем за трафик на хора и потвърди взетата спрямо него от Районен съд – Бургас мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Жалбоподателят Йордан А. е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършено в периода от 01.02.2010 г. до 01.05.2010 г., в гр. Средец, Република България и на неустановени места в Република Гърция, в условията на опасен рецидив, набрал лице – бременна жена, транспортирал я от гр. Средец до неустановено място в Р. Гърция, превел я през границата на Р. България с Р. Гърция и я приел в жилище в Р. Гърция, с цел продажба на детето (престъпление по чл. 159б, ал. 2, във вр. ал. 1, във вр. чл. 159а, ал. 3, във вр. ал. 1, във вр. чл. 29, ал. 1 б. „а" от НК). Разследването по това досъдебно производство, както и образуваните въз основа на него съдебни производства в Районен и Окръжен съд – Бургас, били проведени изцяло в отсъствието на обвиняемия. Двете съдебни инстанции са признали Йордан А. за виновен, като му е наложено наказание „Лишаване от свобода" от 8 години и „Глоба" в размер на 40 000 лв.   

През целия период Йордан А. се е намирал в Република Гърция, където изтърпявал наказание „Лишаване от свобода" по присъда на гръцки съд за деяние, предхождащо настоящото, а след това търпял и мерки за ограничение и „Задържане под стража", като обвиняем за започнало в Република Гърция паралелно разследване за деяние, идентично с настоящото.

С решение на ВКС от 20.06.2019 г., делото срещу Йордан А. е върнато за ново разглеждане в стадия на досъдебното производство.

Въззивната инстанция счете, че оспореното първоинстанционно определение за вземането на мярка за неотклонение „Задържане под стража"  е правилно, обосновано и законосъобразно. Според Окръжен съд – Бургас доказателствата по делото подкрепят извод за авторство на обвиняемия по отношение на престъпното деяние. По мнението на въззивната инстанция материалите по делото разкриват наличието на реална опасност Йордан А. да извърши престъпление, както и да се укрие ако не е задържан. Престъплението, за което е привлечен като обвиняем, е осъществено в условията на опасен рецидив и е показател за по-високата обществена опасност на личността на Йордан А.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Коментари

Още от последните новини