Още през февруари започват да ваксинират лекари, полицаи и учители у нас

Още през февруари започват да ваксинират лекари, полицаи и учители у нас - E-Burgas.com

С ваксиниране на учители, медици и полицаи ще се стартира ваксинирането срещу Ковид-1 у, нас. Това ще стане през февруари, съобщава "24 часа".

Основният въпрос в Европейския съюз е коя ваксина ще бъде одобрена първа и от кой тип ще е тя.

България със сигурност няма да ползва само един от продуктите, а ще се прилагат паралелно ваксини и от двата типа - векторна като на “Астра Зенека” или с информационна РНК, каквито са на “Байонтек” и “Пфайзер”

При втория тип проблем е логистиката - изискват се специални фризери за съхранение. Заради това ваксинацията с тях ще бъде поета от големите болници, които имат или може да бъдат снабдени с такива фризери. Вероятно там ще се извърши първият етап за имунизация на рисковите професии - за лекари, учители, полицаи и пр.

Масовата имунизация на рисковите групи - старчески домове и хронично болни, вероятно ще се прави с ваксината от типа векторна.

Поставянето на ваксина е по-елементарна медицинска процедура от вземането на материал за PCR тест. Но така или иначе общопрактикуващите лекари ще бъдат включени активно в тази имунизация. Засега се мисли главно в посоката големите болници да имунизират персонала си, за да спре епидемията сред лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Коментари

Още от последните новини