Още 100 блока в Бургас чакат саниране, вероятно ще дофинансират

Още 100 блока в Бургас чакат саниране, вероятно ще дофинансират - E-Burgas.com

До около година трябва да стане ясно при какви параметри ще стартира втората национална програма

Близо 100 сдружения в Бургас очакват втория етап от националната програма за енергийна ефективност, по която се санират жилищни блокове в страната. В рамките на една година се очаква да стане ясно какви ще бъдат параметрите на новата програма и дали собствениците ще трябват да участват в нея с някакво дофинансиране, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

В момента се работи по три хипотози за различен процент на дофинансиране, но все още няма нищо конкретно и на практика не е ядно дали такова изобщо ще има. Очаква се веднага след обявяването на втория етап от програмата да започне санирането в блоковете, които вече имат сключени договори. Други 40 сдружения в момента кандидатстват и се очаква с това почти да се дотигне лимита на санирани сгради в Бургас.

Изчисленита, които са направени в санираните до този момент блокове в града показват, че разходите за електричество там са намалели с около 45-50%. Това е повече от първоначалните очаквания и носи след себе си редица предимства - най-вече за околната среда. 

Досега санираните Бургас в града са 205, което го прави първенец в цялата страна. Димитър Николов заяви, че програмата е приоритетна за общината и благодари за активността на председателите на сдруженията на собствениците, които се занимават с цялата документация и организация на процеса. 

 

 

Коментари