Оперни певци ще изпълняват суинг в джаз уикенда в Бургас

 Оперни певци ще изпълняват суинг в джаз уикенда в Бургас - E-Burgas.com

Сопраните Еделина Кънева и Нона Кръстникова ще представят хитове от световната джаз съкровищница

След успешния концерт "Ретро" на 3-ти юли, в който солистите на Държавна опера -Бургас за първи път представиха музика с ретро звучене от "златните музикални години" на XX век, тази неделя, 19-и юли, отново в откритото пространство на Експозиционен център "Флора" -Бургас, от 19.30 часа, сопраните Еделина Кънева и Нона Кръстникова ще влеят своя талант и респект към суинга - като начин на мислене, светоусещане и интелиогентен подход към житейските реалности, в концертната проява "Суинг класик".

Концертът е включен в рамките на културни туристически уикенди, организирани от Община Бургас и свързани с обща тематична идея. Обединяващата тема тази седмица е "джаз". Освен прекрасните солистки, бургаските меломани, която притежават усет към квалитетната музика и изграден естетичен вкус, ще има възможността да чуят композиции из репертоара на колоси в джаз културата, като Елла Фицджералд, Луис Армстронг, Нат Кинг Кол и други.

Ще прозвучат вечните носталгични мелодии, носещи сюрреалистичната красота на един сякаш капсулиран и защитен  от хода на времето и динамичните промени свят, на Summertime и  My man's gone now от от операта  "Порги и Бес" от  Гершуин, Unforgettable на НаТ Кинг Кол, Oh, when the saints I've got rhythm на Луис Армстронг, Amadu Mio на Пинк Мартин , September song  Курт Вайл, Moon river на Хенри Манчини и др.

На Еделина Кънева и Нона Кръстникова, в изграждането на стилен и докосващ сетивата саунд, ще партнират: Мира Искърова - на рояла, Росица Тончева - контрабас, Патрик Конов - тромпет, ударни - Киро Иванов.

Публиката ще има възможност да съпреживее съзвучие от емоции, великолепно пресъздадено докосвоне до един изискана естетска вселена, белязана с многозвучна чувствителност и неподражаем кадифен финес. Тази музика носи носталгичната нежност на една привидно потискано, но вътрешно преливащо чувство, като сподавен вик за повече красота в един не толкова съвършен свят...

За солистите:

Еделина Кънева е родена в София, и е възпитаник на ДМА" П.Владигеров"

Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера.                                           Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ"Ст.Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите "Котки", ‘'Някои го предпочитат горещо", Уестсайдска история", "Вълкът и седемте козлета''. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката.

Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата "К и Пътят към замъка"- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф.Кафка.

От 2012 е преподавател в НМУ "Л.Пипков", специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио.

Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др.

От 2000 до 2010 година е постоянен гост солист на Teatro Lirico D' Europa и                               Mozart Festival Opera в САЩ.

Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия.

През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, " Мамма миа " с режисьор акад. П. Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

Нона Кръстникова завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА "Панчо Владигеров" и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса  "Mirabent I Magrans" (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" същата година, Гранд при на "Короната на Търново"  и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа "Алза Респиги" Верона, Италия.

Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта "Бохеми", Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от "Бал с маски" на Джузепе Верди, Графинята в "Сватбата на Фигаро, дона Елвира в "Дон Жуан" и Фьордилиджи в "Така правят всички" на В. А. Моцарт, Микаела в "Кармен" на Жорж Бизе и др.

От 2011 година сформира дуо "Колаж" с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо "Колаж" печели трета награда на конкурса за песенни дуа "Елза Респиги" във Верона, Италия.

Коментари

Още от последните новини