Опасен сладолед: В 73% от студения десерт от витрини по улиците има опасни бактерии

Опасен сладолед: В 73% от студения десерт от витрини по улиците има опасни бактерии - E-Burgas.com

От 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските улици, 4 от тях не са годни за консумация. Това показва проучване, направено от Асоциацията "Активни потребители”.

В разгара на лятото неправителствената организация решава да провери какви са качествата на сладоледа, който се продава на открито в центъра на София, условията, при които се съхранява, и хигиената. За целта таен клиент купува от леденото изкушение. По-най бърз начин пробата била поставена в стерилен контейнер и пратена в лабораторията за анализ на храните.

В изследването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli. Сладоледите, замърсени с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация, констатират от Асоциацията.

"Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване, използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството", коментират от Асоциацията.

Според тях резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса, а понякога и повече. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии.

От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа, където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони, в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите, откъдето това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор, коментират от Асоциацията.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини