Oградата по границата от Малко Търново до Резово е пред финал

Oградата по границата от Малко Търново до Резово е пред финал - E-Burgas.com

Народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева изминаха трасето край преградното съоръжение по границата с Турция от Малко Търново до Резово, за да се запознаят на място как изглежда напълно изградената  зона от него и как вървят довършителните работи в останалите участъци.

Те бяха заедно с областния управител Вълчо Чолаков и зам. областния управител проф. Севдалина Турманова. Областна управа Бургас е възложител на изграждането на инженерното съоръжение на територията на Бургаска област – близо 127 км.

Обходеното трасе покрива около половината от тази дистанция и включва най-трудно достъпните участъци от границата, с дълбоки дерета и силни наклони. 

 „Областният управител Вълчо Чолаков много добре се е справил като възложител, аз лично съм впечатлен от съоръжението – по цялото му протежение минава път, който е много добре изграден въпреки трудните условия. Мисля, че ако се допълни с техника – термокамери, както и с помощта на живата сила, която е там в момента и го обхожда,  съоръжението ще изпълни предназначението си”, коментира депутатът и  областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев.

„Съоръжението изглежда стабилно и надеждно, проектанти и строители също са си свършили работата добре”,  допълни той.

 „Посещавала съм отделни участъци от оградата, но цялостното впечатление, което получава човек като мине по трасето,  е съвсем различно. На място виждаш особеностите на терена, обективните трудности, които е трябвало да бъдат преодолени от екипите, дори усещаш как след дъжд техниката не може да се движи по глинестия път в резервата Узунбоджак /там чакълирането не е позволено/ и разбираш защо се налага работата да прекъсне  при лоши климатични условия”,  коментира Диана Саватева.

„За мен най-впечатляващ е огромният обем дейности, извършени по съпътстващата  инфраструктура – разчистването на трасето, прокарването на път буквално в пущинака, изграждането на мостове през деретата”, допълни тя.

Депутатите, заедно с Чолаков и проф. Турманова стигнаха и до местността Върли дол, където високите склонове край р. Резовска са естествена преграда за нелегалните мигранти.

Бойчев и Саватева се увериха от огледа, че  над 90 процента от трасето е разчиствано от горска растителност, има участъци, където са изгребани тонове земна маса, извършвани са взривове, за да се разчисти скала по протежение на около 800 м.

Народните представители обобщиха, че незавършените зони са с малка дължина и работата по съоръжението реално е на финала си.

Галерия
Коментари

Още от последните новини