Официално: Изгражда се завод за електромобили у нас

Официално: Изгражда се завод за електромобили у нас   - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Инвестицията е за 140 млн. евро и основното производство ще е в Ловеч

Министърът на икономиката Кирил Петков и германският производител на електромобили еGo подписаха меморандум за производство у нас, с което сделката стана факт, предава Нова тв.

Основното производство ще е в Ловеч, а инвестицията е за 140 млн. евро.

Над 1000 работни места ще бъдат разкрити. Много от частите и компонентите ще се произвеждат също в България, поясни Петков. Алуминиевата конструкция и кабелите ще се произвеждат от заводи, които са на български терорията

"Имаме нужда от висока добавена стойност, експортно ориентирана компания и да расте, докато България да стане хъб на електромобилите", допълни той.

"Не мога да обясня колко съм развълнуван, благодаря на министър Петков на лидерството, визията и доверието не само в нашата компания, но и германската технология. Ще дадем възможност да шофират достъпни, чисти и екологични автомобили", заяви директорът на компанията.

Проектът ще бъде осъществен в рамките на 2 години. Очаква се над 30 000 коли годишно да излизат от завода.

В България ще се произвеждат 3 модификации. Една от тях е с иновативен интериор, по-големи батерии и повече мощност. Автомобилът е кросверсия, с по-висока проходимост. Заводът ще заработи във втората половина на 2023 година, планът ни е амбициозен и предвижда фабриката да бъде построена за кратък период от време, обясни по-рано Любомир Станиславов - изпълнителен директор на българския клон.


 

Свързани статии
Продават на търг конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори в Бургас Как да намерим най-добрата оферта за коли под наем в Бургас Бургас ще строи завод за бронирани автомобили Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Сериозен скок на цените на колите втора ръка, за нов автомобил се чака близо година Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков
Тагове
завод електромобили Кирил Петков автомобили
Коментари

Още от последните новини