Официално: Билетчето за автобус става 1,30 лв. от 1 декември!

Официално: Билетчето за автобус става 1,30 лв. от 1 декември!  - E-Burgas.com

Цената на билетчето за градския транспорт в Бургас бе увеличена от 1.00 лв. на 1.30 лв от 1 декември тази година. Това стана с решение на Общински съвет - Бургас, близо два месеца, след като идеята бе лансирана от управителят на общинския превозвач "Бургасбус" Петко Драгнев. Вероятно поради тази причина предложението днес мина без особени дебати в местния парламент и бе прието с 37 гласа за, 4 против и 4 въздържали се. 

Още тогава бяха изтъкнати три оснивни причини, поради които цената трябва да бъде завишена с 30%. 

Първата от тези причини е завишението на задължителния праг на минималната работна заплата. Това автоматично води до увеличен фонд работна заплата, който не се компенсира от външни приходи, а единствено чрез намаление на разходите ;    

Втората причина е пазара на труда в областта на автомобилния транспорт. Особеното при него е, че след адаптиране на секторното законодателство към европейското, значително са завишени изискванията персонално към водачите в обществения превоз на пътници. Заедно с това пазарът на Европейския съюз е отворен и няма пречки наши водачи да работят в други европейски държави при по-добро заплащане, което от своя страна води до недостиг на квалифицирани кадри в сектора.

Третата причина е националната политика през тези години за частично, а не пълно компенсиране на пътуванията на групи граждани, определени с наредба, както и намаление на субсидирането на губещи линии. 

 

 

Коментари

Още от последните новини