Очакваме рекорден брой туристи през лято 2017

Очакваме рекорден брой туристи през лято 2017 - E-Burgas.com
Приморско Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

След като през миналата година България привлече рекордните 8.2 млн. чуждестранни туристи, през тази се очаква нов 10-процентен ръст. Това каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че преди началото на летния туристически сезон има заявен ръст от Германия, Русия, Полша, Чехия. Увеличението на планираните чартърни полети от Франция е с 83%, подобни ръстове има и от Холандия.

Ангелкова каза, че във фокуса на работата й ще бъде борбата със сивия сектор в туризма. Предстоят нови регламентации за апартаментните комплекси и къщите за гости, голяма част от които са в сивия сектор. Тя напомни, че единната система за туристическа информация, която би трябвало да обменя данни между хотелите, НАП и МВР, все не може да заработи заради обжалвания. Възможно е да обявим нова обществена поръчка, ако преценим, че това ще ускори процеса, каза тя. Министърът ще инициира и промени в механизма, по който общините инвестират в курортите на тяхна територия. Тя даде пример с община Несебър, която получава огромни отчисления от туристически такси от Слънчев бряг, а в същото време не реинвестира достатъчно в поддръжката на инфраструктурата на курорта.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Още от последните новини