Община Бургас: Изложбата на Пикасо е с отпечатъци, правени в Токио след смъртта му

Община Бургас: Изложбата на Пикасо е с отпечатъци, правени в Токио след смъртта му - E-Burgas.com

Според част от посетителите рекламата заблуждава, че в изложбата са подредени оригинални творби на художника

Изложбата на Пабло Пикасо в Бургас е отпечатъци на негови офорти, които са правени в Токио след смъртта на художника. Тази информация е написана и на входа на изложбата. 

Това заявиха от общината за e-Burgas.com, след като вчера общинският съветник Иво Баев изрази възмущение, че широко рекламираната изложба на Пикасо в Бургас не е с оригинални офорти, а с репродукции.

"Отпечатъците са ни предоставени от музея за изкуство и история в Женева, с директор Марк Оливие – куратор. Самият той ще посети бургаската изложба в края на август. 

Общата сума, изразходена от Община Бургас, е 20 000 лева. В нея влизат разходите за рамкиране, транспортиране, застраховка, пътуване на директора на музея и др.

Поредицата „La Suite des 347“ е създадена в графичната техника офорт. Тя се изработва чрез гравиране на рисунка с острие върху грунд, покриващ медна или цинкова плоча. Следва ецване – потапяне в киселина, която разяжда метала в откритите части. След това грундът се премахва, а разядените линии се покриват с мастило. Плочата се отпечатва върху влажна хартия с помощта на преса.

В Бургас за първи път се показва серията, отпечатана през 1977 г. в Токио, Япония. Тя никога не е излагана, докато не е дарена на Музея за изкуство и история Женева през 2020 г. от самия син на художника – Клод Пикасо Руис, и съпругата му Силви Вотие Пикасо"  пише още в позицията на община Бургас.

Според Иво Баев обаче рекламата на изложбата е подвеждаща, тъй като посетителите остават с впечатлението, че гледат оригинали на Пабло Пикасо. 

В момента изложбата в Морското казино може да бъде разгледана на цена от 7 лв. Учениците, студентите и пенсионерите заплащат по 5 лв.

Коментари

Още от последните новини