Областният управител Пламен Янев инициира среща за решаване на случая на тормозената ученичка от СУ „Константин Петканов"

Областният управител Пламен Янев инициира среща за решаване на случая на тормозената ученичка от СУ „Константин Петканов

Областният управител Пламен Янев организира спешна работна среща във връзка със случая за извършен психически и физически тормоз върху дванадесетокласничка от бургаското училище „Константин Петканов". На срещата присъстваха г-жа Алина Коньова, директор на ДСП-Бургас, г-жа Петя Петрова директор на РУО-Бургас, г-н Ивайло Марков – директор на СУ „Константин Петканов", г-жа Жасмина Томова – психолог в училището, г-жа Веселина Тодорова – инспектор при ОДМВР и родителите на момичето.

В продължение на 2 години ученичката Миляна Попова твърди, че е подложена на физически и психически тормоз от нейни съученички, като след поредния случай на агресия тя подава сигнал до институциите. Областният управител, като представител на държавната власт за региона, веднага инициира среща с цел своевременно решаване на проблема.

Случаят стана известен едва няколко дни след младежката конференция против насилието - "Осъзнаването днес може да спаси живот утре", която се проведе под егидата на областния управител. Още в началото на срещата Пламен Янев заяви ясна воля и позиция, че институциите ще работят в единство до решаване на проблема. „Обществото трябва да е единно срещу всяка форма на насилие и да проявява нетърпимост към нея", коментира той. Освен да защити жертвата, ролята на институциите е да осигури подкрепа по пътя на възстановяването й, допълни областният управител.

Областният управител изслуша внимателно всички страни по случая и даде препоръки за подобряване на комуникацията между институциите. Той уточни, че когато става дума за деца, трябва да излезем от буквата на закона и да сме съпричастни към ставащото. Всички присъстващи се обединиха, че трябва да се работи с жертвата и с агресора, за да не става това норма за поведение и в след училищните години. Към момента последната жалба е подадена към прокуратурата за разглеждане по компетентност и уточняване дали има извършено престъпление, уточни инспектор Веселина Тодорова при ОДМВР. От РУО и ОДМВР се ангажираха да информират областния управител за мерките, които ще предприемат по случая.

Коментари