Област Бургас чупи рекорди по заболеваемост, може да има нужда от нов цвят на картата

Област Бургас чупи рекорди по заболеваемост, може да има нужда от нов цвят на картата - E-Burgas.com

Само преди седмица Бургас се върна в тъмночервената зона, а днес заразените са двойно повече

694 положителни проби за коронавирус са били дадени във вторник на територията на област Бургас, показва справка с единния информационен портал.

Това означава, че заболеваемостта в областта вече е 1 004 заразени на 100 хил. души през последните 14 дни. Само преди седмица, когато област Бургас се завърна в тъмночервената зона, заболеваемостта беше наполовина - 500 заразени на 100 хил. души за последните 14 дни. Иначе казано в момента са отчетени двойно повече болни от последната степен на предупреждение. 

По-висока заболеваемост има само в столицата София с 1 387 заразени и област Перник с 1 053 заразени на 100 хил. души през последните 14 дни.

Подобни стойности от началото на пандемията имаше само през зимата на 2021 година, но дори тогава заболеваемостта не се покачваше толкова рязко, колкото сега.  

Заразените в цялата страна вероятно са много повече, но голяма част от тях предпочитат да си направят тест от аптеката, за да не влизат в системата на РЗИ и да не им се налага да остават под карантина.

Към момента броят на потвърдените случаи на ковид в областта е 48 874, а 1814 души са починали. 

Коментари

Още от последните новини