Обещано: Бургас и Варна няма да останат без вода

Обещано: Бургас и Варна няма да останат без вода  - E-Burgas.com

Няма място за притеснение за питейната вода на Черноморието. В момента обемът на язовир Камчия е 174 млн. куб. метра. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който днес се среща с министъра на околната среда Емил Димитров. 

Бургас и Варна нямат основание да се притесняват, има достатъчно количество вода дори и при силен туристически сезон, увери министър Емил Димитров.

Селата Димчево и Твърдица скоро ще бъдат захранвани с питейна вода от язовир Камчия. Помпи на пожарната продължават да изпомпват водата от землището, но нивото й все още е високо, а помпената станция на “Напоителни системи”- под вода.

Според Нанков има още няколко спешни ВиК задачи, които трябва да се изпълнят в област Бургас. Една от тях е аварийното водоснабдяване на селата Маринка, Димчево и Твърдица, които преди две седмици бяха наводнени. „Има резервиран бюджет от Българския ВиК холдинг и предстои внасянето на проекти за две от селата”, категоричен бе зам.-министър Нанков.

По думите му тази година, за разлика от миналата, има изобилие от валежи. Те са създали проблеми в някой планински райони, където са се активизирали тежки срутищни процеси. „За съжаление в този период други дейности, освен аварийно обрушване на скатове, не могат да бъдат извършвани. Има заделен бюджет от АПИ и през пролетта и лятото опасните участъци ще бъдат обследвани", посочи той.

>

Коментари