Няма да поръчваме "Новавакс" заради излишък от ваксини

Няма да поръчваме
Снимка БГНЕС

България няма да внася петата одобрена от Европейската агенция по лекарствата ваксина срещу COVID-19 “Новавакс”. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата ден след като стана ясно, че лекарственият регулатор в Брюксел дава зелена светлина за приложението на препарата на територията на блока. Мотивът за решението на родните здравни власти е излишък на одобрените до момента препарати срещу инфекцията.

В първите месеци на следващата година се очакват ограничени доставки, тъй като имаме количества. Продължават анализите и ако се установи нужда, ще бъдат обсъдени възможностите и за доставка на ваксината на “Новавакс“, обясни пред журналисти Богдан Кирилов, шеф на изпълнителната агенция. 

Кирилов уточни, че ваксините у нас, чийто срок на годност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени. Следващата седмица ще е ясно колко точно е техният брой.

Обмисля се и намаляване на срока за поставяне на бустерна доза ваксина за възрастни – да бъде по-кратък от 6 месеца след втората доза. Това се обсъжда и на европейско ниво. Идеята е този срок да бъде намален наполовина, за да се овладее ситуацията с разпространението на по-заразния вариант на вируса Омикрон. Някои държави вече са го направили. / Frognews.bg

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини новавакс
Коментари

Още от последните новини