Новият шеф на АПИ: Има нарушения в ремонтите на "Тракия" и "Марица"

Новият шеф на АПИ: Има нарушения в ремонтите на

Новият председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Апостол Минчев е открил нарушения в извършваните в момента ремонти на магистралите "Тракия" и "Марица".

При проверка на обновяването на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора вчера той е констатирал влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали, неизпълнение на техническите указания от страна на строителя, липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане, липса на нужния технически надзор, проектантски и авторски контрол.

Ремонтът на тази част на "Тракия" стана известен с високата си цена, която надвишава сериозно разходите по изграждането му през 2007 година.

Същият ден при инспекция на ремонтните дейности на участъка от магистрала "Марица", в района на Свиленград, е установено неточно, некачествено и технически неудачно проектантско решение на преходите насип - мост, повреди по конструктивни елементи и откосите на мост, на който се извършват строителни работи. В допълнение проектантът на обекта се е държал неуважително.

В съобщението се уточнява, че АПИ като възложител на строително-монтажните работи ще поиска извършването на независима техническа експертиза и ще бъде търсена отговорност от проектанта, включително финансова и спиране на авторските права. Казва се също, че проверките продължават.

В първото си интервю, ден след като пое поста на 27 май, Минчев, обяви, че ще има ревизия на договорите за строеж и ремонт на пътища. Той допълни, че е много хубаво, че в момента се строят и се ремонтират пътища и магистрали, но трябва да се обърне внимание на качеството.

Преди седмица цялото ръководство на АПИ беше сменено с мотива "плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 година". В последствие беше съобщено, че става въпрос за дадени авансово 221 млн. лв. по договори с държавното дружество "Автомагистрали" АД, от които 188 млн. лева впоследствие са преведени на 25 фирми подизпълнители. Те така и не изпълнили ангажиментите по тези контракти. Авансово преведените пари са за работа по 84 обекта, като година и половина по-късно е свършеното планираното по само един от тях на стойност 6 млн. лв - за укрепването на срутището до Рилския манастир.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия Митничарите от МП "Капитан Андреево" заловили над 27 млн. контрабандни лева през 2022 Заловиха поредната група бежанци на магистрала "Тракия" Служители на АПИ излизат на протест ПТП край Пазарджик затруднява движението към Бургас До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Тежка катастрофа затвори АМ "Тракия" край Карнобат, прегазен е пешеходец
Тагове
ремонти тракия апи
Коментари

Още от последните новини