Нов вид водорасли затлачват пристанищата

Нов вид водорасли затлачват пристанищата - E-Burgas.com

Нов вид водорасли, разпространили се масово в Черно море през последните няколко години, затлачват пристанищата. Почистването им е трудно, тъй като са много жилави, а за сега единствено механично могат да бъдат отстранявани. Проблемът се оказва най-сериозен за малките затворени частично портове, където циркулацията на водата е затруднена. Почистването им се оказва изключително трудно и талазите от растителна маса съзвадат затруднения за движещите се по тези места плавателни съдове.

"Сега е сезонът, когато водните растения са най-много", коментират рибари от Созопол. И разказват, че когато е много горещо, заради гниенето на водораслите, в района на рибарското пристанище започва да се носи неприятна миризма. 

"Кея и лодките край него са едно от любимите места за разходка на туристите. Почти всеки, които идва в града, си преви снимка там. Грозно е, че на фотосите се вижда не повърхността на морската вода, а заблатено пространство", казват жители на стария град.

Подобна е ситуацията и край Сарафово, където неотдавна двигателя на рибарска лодка аварира, след преминаване през  затлачена от водоразли зона.

Коментари

Още от последните новини