Нов специалист по ендокринология преглежда в Медицинския център на УМБАЛ Бургас

Нов специалист по ендокринология преглежда в Медицинския център на УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

Нов специалист по ендокринология и болести на обмяната се присъедини към екипа на медицинския център на УМБАЛ Бургас "Св. Николай Чудотворец". Д-р Кристилина Илиева е един от младите лекари на Бургас, които след завършването предпочитат да практикуват в родния си град. Завършила е математическа гимназия в Бургас, а медицинското си образование е придобила в МУ – Варна. В УМБАЛ Бургас работи от 2016 г., а през 2021 г. оглави Отделението по ендокринология на болницата. От миналата година е асистент по пропедевтика на вътрешни болести в Медицинския факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров". Носител на грамота за постижения в областта на медицинската наука в Бургас и придобиване на клинична специалност "Ендокринология и болести на обмяната".

В МЦ „Св. Николай Чудотворец" тя работи по Здравна каса и приема пациенти всеки понеделник и четвъртък следобед.

"След празниците е хубаво да изследваме кръвната си захар. Така ще разберем дали няколкото килограма отгоре се дължат на прекаляването с храната, или са предвестник на други състояния – диабет, предиабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром", съветва д-р Илиева. „Част от рисковите фактори за захарен диабет са наследствена обремененост, затлъстяване, застоял начин на живот, небалансирано хранене и напредване на възрастта. У нас над 430 хиляди българи живеят с тази диагноза, като близо половината от тях не са диагностицирани. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на диабета, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт", посочва тя.

Редовният самоконтрол намалява усложненията с 35%. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория, както и изследване и на нивото на липидите.

 

Свързани статии
Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас МБАЛ "Бургасмед" с безплатни профилактични прегледи за деца всеки вторник В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб Младоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас Четири дни безплатни прегледи в МБАЛ-Поморие Извършиха безплатни очни прегледи на поморийските първокласници Бележит пулмолог ще преглежда безплатно в Поморие Безплатни кардиологични и ревматологични прегледи в Поморие Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас В Бургас започва нова профилактична програма за стоматологични прегледи на първолаците
Тагове
умбал специалист прегледи
Коментари

Още от последните новини