Нощувките в хотел също поскъпват рязко

Нощувките в хотел също поскъпват рязко  - E-Burgas.com

Драстичното поскъпване на тока накара хотелиерите да мислят за нови, по-високи цени на нощувките. Някои от тях вече го направиха и към момента предлагат същата услуга с 30 до 45 лева повече.

Част от собствениците на хотели и къщи за гости още изчакват, надявайки се на помощ от държавата, за да не натоварват потребителите. Други увеличиха цените на услугите и пресметнаха, че разходите им за електричество са се увеличили три път.

Шефът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов прогнозира, че средното поскъпване за зимния сезон е с около 15%.

С 30 до 45 лева е поскъпнала нощувката в хотелите с две звезди в Пловдивско. Като причини собствениците им открояват високите цени на тока и отливът на туристи зарад коронавируса. За сравнение – преди пандемията двойна стая е струвала 65 лева, а към момента тя може да се ползва на цена между 105 и 125 лева, сочи справка в популярен сайт за резервации. Според собственици на малки хотели поскъпването се налагало заради по-високата цена на тока, по-голямата инфлация и липсата на туристи месеци наред по време на пандемията, пише „Телеграф“.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Малин Бистрин коментира, че освен тока, който е три пъти по-скъп, с по-високи цени са и всички основни продукти. Олиото например допреди година било по 1,30 лева, сега гони 3 лв.„Много сме внимателни обаче. Трябва да намерим онзи баланс, при който и туристът да остане удовлетворен, но и нашият бизнес да върви“, коментира той. На този етап хотелиерите в Банско все още изчакват как ще се развие ситуацията и около края на октомври до средата на ноември ще си направят калкулациите. Специално при мен разходите ми за ток са над два пъти и половина по-високи, в момента работим на минимум печалба, каза Бистрин и добави: „Трябва внимателно да повишим цените“.

Записвания и запитвания за Банско вече има, но те са на база старите цени. Новите записвания ще дойдат, когато цените вече са нагоре. Курортният град и тази зима ще разчита основно на българските туристи, а от чуждите - на тези от балканските страни, по-специално на гостите от Турция и Румъния. Бистрин сподели, че заради влизане в червената COVID зона съвсем наскоро анулирали почивките си у нас цял автобус ай ти специалисти от Великобритания и Ирландия, които искали да пренесат в Пирин хоум офиса си за седмица. Към момента цените от еднозвездните до 4-звездните хотели в курорта се движат от 28 до 155 лв. на човек за еднодневна почивка. В цената освен нощувката влизат и всички екстри - ползване на вътрешен отопляем басейн, на парна баня, финландска сауна, фитнес. Хотелите разполагат с детски кът, охраняем паркинг и интернет.

Иван Обрейков, мениджър директор на концесионера на ски зоната „Юлен“, също каза, че засега цените са старите, но в тази променяща се ситуация за началото на сезона вероятно ще има корекция в стойностите за ползване на съоръженията. „Нека да изчакаме още малко докъде ще стигнат нещата и през ноември ще решим как и с колко да увеличим цените на нашите услуги“, потвърди Обрейков.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/top-novini/2021/09/26/pochivkata-izliza-soleno-tokyt-vdigna-cenite-s-30-leva-za-den.504859#commnets
 

Коментари