Невероятните способности на парфюмите

Невероятните способности на парфюмите  - E-Burgas.com

Днес използването на парфюм е нещо толкова нормално и ежедневно, че повече хора едва ли се замислят кога изобщо са се появили тези благоуханни аромати. Според историческите свидетелства, които учените са открили,  те съществуват от преди повече от четири хилядолетия. Смята се, че древните египтяни са първите, които започнали да използват парфюми, като за приготвянето им използвали най-вече цветя и различни билки. След това постепенно са разпространени в Древен Китай, Индия, Рим, а начините за производство им непрестанно се променят и усъвършенстват. Така се появяват и съвременните парфюми, каквито ги познаваме днес -  с много и различни уханни нотки. 
Историята на парфюмите е наистина любопитна, но по-интересно е, че тези благоуханни аромати, всъщност имат невероятни способности. Може би ще си кажете, че да поддържат приятно уханието на тялото ни е чак толкова невероятна способност. Вероятно сте прави, но знаете ли какво още могат да направят те? В следващите редове ще Ви разкажем няколко интересни факта за парфюмите, които ще Ви изненадат. Вижте кои са те: 
Парфюмите ни правят по-привлекателни 
Оказва се, че те могат да ни направят по-привлекателни за срещуположния  пол. По всяка вероятност Ви се е случвало да се разминете с непознат, който ухае на приятен мъжки парфюм и той да си се стори симпатичен. Направените проучвания показват, че хората, които ухаят добре, са по-атрактивни и имат по-голям шанс да си намерят половинка. Определени аромати стимулират сетивата ни повече от други и повишават либидото. Затова следващият път, когато отидете на първа среща, освен да се погрижете за облеклото си, е също толкова важно да изберете хубав и дълготраен парфюм. 
Парфюмите ни помагат да сме по-продуктивни
Когато сте затрупани със задачи и крайните срокове Ви притискат, парфюмите помагат да Ви помогнат. Разбира се, не очаквайте да свършат цялата работа вместо Вас. Въпреки това, някои ухания доказано действат стимулиращо и ни помагат да останем фокусирани. Един от тях е кафето. Дори не трябва да го пиете,  нужно е само да го подушите и ще почувствате прилив на енергия. Цитрусовите нотки, като лимон и портокал, които се съдържат в много от популярните парфюми, също действат ободряващо на сетивата ни. Така че, ако Ви предстои дълъг работен ден, освен с чаша силно кафе, изгонете умората с някои от тези аромати. 
Парфюмите ни успокояват 
Парфюмите имат способността да намалят безпокойството и стреса. Тези познания за действието на различните миризми всъщност стоят в основата на познатата ни ароматерапия. Едно от най-известните растения, чието ухание има успокояващо действие, това е лавандулата. Няколко капки етерично масло от лавандула върху калъфката на възглавницата, или изсушени стръкчета на нощното шкафче, ще ви помогнат да се отървете от притесненията и да спите добре. Растения като иланг иланг и сандалово дърво, също са известни със релаксиращия си ефект върху човешкото тяло. Неслучайно тези нотки са използвани често в парфюмерийната индустрия. 
Парфюмите ни помагат да си спомним 
Още един интересен факт е, че някои аромати отключват определени спомени и емоции. Това е така, защото, когато запаметява информация, мозъкът ни използва не само зрението, но и останалите ни сетива, като обонянието, например. Затова, когато подушите парфюма на майка си, той може да ви напомни как Ви е прегръщала, когато сте били дете,  а уханието на ароматни цветя мислено да ви пренесе в двора на баба. Според някои теории, когато се опитвате да запомните темите за предстоящ изпит, напръскайте помещението с парфюм. След това, преди да се явите на теста отново, помиришете същия аромат. Това би трябвало да ви помогне по-лесно и точно да си спомните отговорите. 
Парфюмите определено имат много по-голямо въздействие отколкото сте предполагали. Затова не подценявайте избора на подходящо ухание, следващия път, когато решите да си купите нов парфюм.
Източник: https://fragrances.bg/

Коментари

Още от последните новини