Настолна игра спечели първото място на Burgas Game Jam

Настолна игра спечели първото място на Burgas Game Jam  - E-Burgas.com

Единадесет бургаски отбора участваха в световното събитие Global Game Jam. Тe твориха в рамките на три дни - 31 януари, 1 и 2 февруари в експоцентър "Флора", а тазгодишната тема бе "Поправка".

Най-добрата създадена виртуална игра бе избрана от професионално жури - специалисти от голeмите софтуерни фирми ScaleFocus и IBA Group, както и 2D артист от варненското гейм студио BYV Games. Те се запознаха детайлно с труда на всеки отбор и дадоха своята оценка.

Призът грабна отбор "Чехли с пясък". Неговите членове сътвориха настолната игра с карти CLEAN-UP CREW. Това е кооперативна настолна игра, в която екип от герои трябва да поправи всичко изпочупено вкъщи след снощното парти, преди да се приберат родителите на домакина. Интересното е, че тя има и дигитално приложение, което отброява времето и сменя нивата на трудност.

Второто място бе присъдено на отбор "Havlijka Team", а тяхната игра бе наречена ReparatoR - единственият оцелял на разбил се кораб, се опитва да го поправи ,преди водата да нахлуе вътре.

За третото място битката бе оспорвана, два отбора се оказаха с еднакъв брой точки. Все пак по решение на журито едната игра бе оценена по-високо.

Така третото място бе присъдено на тим "Славяни" за играта им Robosaster. Геймът им бе на три нива, със стрелби между роботи, които са с по няколко живота. Целта обаче е не да убиеш роботите, а да ги поправиш.

Четвъртото място бе за отбор "Лисичките" за играта им F.O.X.S.A. Тя се развива на една космическа станция, управлявана от лисици - космонавти. Удря ги метеорит и единствената оцеляла лисица се опитва да поправи летателния апарат.

Всички отличени отбори показаха оригинални идеи, изцяло авторски арт и аудио оформление.

За шеста поредна година Бургас стана част от най-голямото международно събитие за създаване на компютърни и настолни игри Global Game Jam, което се проведе в 934 локации по света.

Творческото състезание, което е с образователна цел, събра над 50 гейм ентусиасти от региона. След като в 17 ч. на 31 януари в специален keynote дизайнерът Крис Авалон обяви темата, тя бе запазена в тайна до събота сутринта, когато бе съобщена и в последната локация - Хаваи.

Отборите имаха 2 денонощия, за да създадат своята игра. В 16 ч. в неделя, 2 февруари, бе крайният час за завършване на игрите и започнаха презентациите. От 18:00 ч. вратите на зала 2 в Експоцентър "Флора" бяха отворени за Play Party, на което всички желаещи можаха да видят и изпробват създадените игри.

Всички участници получиха емблематичните тениски и стикери с талисмана на Burgas Game Jam - акулата Кольо, и пропуск за "Вечерите на настолните игри", организирани от Хамалогика, а отличените отбори се сдобиха и с подаръци от Sutherland България и ScaleFocus.

Burgas Game Jam се утвърди като водещо събитие в разработването на компютърни и настолни игри. То се организира от Сдружение "БургасЛаб", с подкрепата на Община Бургас.

 

Ето и игрите на останалите отбори:

Отбор Domaintor, игра Sudo Escape

Отбор Shatterd Soldiers игра The Story of Peter Ivanovich

Отбор 418. I'm a teapod, игра Dr. Fruit

Отбор Победа, играта RepairIO

Отбор Извънземното, игра Jin - Ji - Plyaktor

Отбор CyberWolf, игра Repair Shop

Отбор Ruby Games, игра House Repair.


Всички игри мога да бъдат разгледани на сайта на Global Game Jam: https://globalgamejam.org/2020/jam-sites/burgas-game-jam/games.

Коментари

Още от последните новини