Насъщния - достъпен, но качеството ниско

Насъщния - достъпен, но качеството ниско - E-Burgas.com

"Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество", каза в студиото на "България сутрин" експертът по хранене Яна Данаилова. Според нея най-здравословен е хлябът, който е приготвен от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно, направен с вода и квас без мая.

"Белият хляб води до покачване на кръвната захар при редовна консумация. Прекалената консумация на бял хляб може да доведе до натрупване на излишна телесна маса, което пък от своя страна може да доведе до отключване на сериозни заболявания", категорична беше Данаилова пред Bulgaria ON AIR, предаде dnes.bg.
Молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обаче не се съгласи с това, че хлябът, независимо бял или черен, е причина за заболявания.

"Няма никакви изследвания, че хлябът води до ракови заболявания. Това са абсолютни легенди", категоричен беше д-р Иванов в ефира на "България сутрин". Биологът обаче беше категоричен и по друг въпрос: "Ние не знаем какво се съдържа в хляба на официално регистрираните и на нерегистрираните производители", каза той. По думите му у нас няма действаща програма за контрол и методи за изследвания.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително.

Николай Кайджиев, който е собственик на пекарна само от няколко месеца пък каза, че е трябвало да се регистрира към Агенцията по храните и не знае как други търговци избягват това. Кайджиев каза също, че вредата на глутена в хляба е мит, защото той вреди само на хора, които имат дефекти и заболявания в своята имунна система.

Коментари

Още от последните новини