Над 690 хиляди пенсионери ще получат ковид добавка от 75 лв. днес

Над 690 хиляди пенсионери ще получат ковид добавка от 75 лв. днес - E-Burgas.com

Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително плащане от 75 лева, за това, че са завършили ваксинационния си цикъл доброволно. Това заяви на брифинг социалният министър Георги Гьоков.

Той обясни, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени допълнителни суми на възрастните хора, които през януари са получили по-ниски суми от сбора на пенсията и добавката за COVID, спрямо 2021 г.

 „Такива плащания ще има до края на месец юни”, гарантира социалният министър.

По думите му правителството има волята да подпомогне пенсионерите, чиито доходи са под линията на бедност, ако отговарят на условията за това. Гьоков подчерта, че няма да има нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия плюс COVID добавката, от декемврийската.

„След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер пряко отражение намери преизчислението на пенсиите от 25-ти декември и намаляването на COVID добавката от 120 на 60 лв., се създадоха нереалистични очаквания у голяма част от пенсионерите. Основна причина за това бе притеснението, че крайната сума е по-ниска в сравнение с изплатената сума от последните месеци на миналата година“, каза социалният министър.

Свързани статии
Синдикатите настояват без таван на пенсиите още от 1 юли Започва изплащането на 75 лв. на пенсионерите с три ваксини Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден Изплащат по 75 лева на още 26 хиляди ваксинирани пенсионери от 1 март С над 7% ще вдигнат пенсиите до края на годината Омбудсманът предложи план в 6 стъпки за решаване на проблема с пенсиите Доплащат 50 лв. на над 4700 пенсионери през февруари Изплащат еднократната добавка от 75 лв. на пенсионери на 1 февруари Започва изплащането на преизчислените пенсии и добавката от 60 лв. От петък започва изплащането на новите пенсии и еднократната добавка
Тагове
пенсии добавки
Коментари

Още от последните новини