Над 150 милиона вече не са в касите на бургаски фирми след проверки на НАП

Над 150 милиона вече не са в касите на бургаски фирми след проверки на НАП - E-Burgas.com

Повече от 150 милиона лева вече не са налични в касите на фирми от Бургас, Ямбол и Сливен  след продължила  малко повече от два месеца контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. В национален мащаб сумата е 3 млрд.лв. , съобщиха от пресцентъра на ведомството. До момента фирмите в страната са декларирали над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите.

На 61 дружества от областите Бургас, Ямбол и Сливен бяха възложени проверки и ревизии, а десетки други от региона получиха предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти.

До края на 2017 г. всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават от НАП. През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии.

От приходното ведомство в морския град коментираха на база резултатите от проверките, че стотиците милиони левове, които са били вписани във финансовите отчети са нереалност, а в по-голямата част от случаите е ставало дума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба. Същевременно от НАП посочват, че подходът на Агенцията за насърчаване на доброволните корекции е по-подходящ и ефективен от автоматичното налагане на санкции и затова в оставащите дни до края на годината компаниите могат да се свържат с НАП за съдействие. През 2018 година обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост, категорични са данъчните.

 

Коментари

Още от последните новини