На първо четене: Депутатите забраниха бурките

Депутатите приеха на първо четене закона, който забранява носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето. Новият закон беше предложен от Патриотичния фронт, като целта им е така да се забранят бурките.

Текстовете бяха приети със 108 гласа "за" и 8 "против".

От ДПС се опитаха да отложат приемането на закона, като предложиха точката да отпадне от дневния ред на депутатите. Хамид Хамид предложи забраната да се впише в закона за тероризма, а сегашният нов закон да бъде оттеглен. Искането им обаче беше отхвърлено от мнозинството. 

Народното събрание дори удължи днешното си заседание до приемането на текстовете. 

Забраната ще важи за български граждани и за временно пребиваващи у нас. Облекло, скриващо лицето, няма да може да се носи в институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, както и в места за обществен отдих, спорт и комуникации.

Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

Законът предвижда глоба от 200 лв. при неспазване на забраната, а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

Ще има и наказание от до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице - наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв. /OffNews.bg

 

Коментари

Още новини