МВР зове за виртуални фишове още на пътя

МВР зове за виртуални фишове още на пътя - E-Burgas.com
cross.bg

Бързи глоби, които ще се връчват виртуално, и наказателните фишове, които да се връчват от полицаите още на пътя. Това гласят предложените от МВР изменения в Закона за движение по пътищата. Целта е да има бързи и ефективни глоби, така че да се дисциплинират водачите, пише cross.bg.

С връчването на фиш на място ще може да се отнемат контролни точки, както и самата книжка на нарушителя. Промените биха премахнали нуждата от издаване първо на акт и след това на санкция с наказателно постановление. За сметка на това всичко ще се случва директно с фиш.

Действащият ред е „бавен и недостатъчно ефективен", се посочва мотивите на предложените нормативни промени.

Срокът за обжалване ще е само 14 дни - след изтичането му глобата трябва да бъде платена в пълен размер. Целта е всеки нарушител да се наказва строго и веднага.

42 хил. са регистрираните нарушения за превишена скорост само за седмица, като две трети от тях са в населени места. С ¼ пък нарастват катастрофите, причинени от шофьори, употребили алкохол или наркотици, за първите пет месеца на годината спрямо същия период на предходната 2019 г., предупреждават експерти по пътна безопасност, цитирани от bTV.

Промените в Закона за движение по пътищата са инициирани от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Министерството на вътрешните работи. Те са качени на сайта за обществени консултации днес, а становища по тях може да се внасят до 22 юни 2020 г.

Свързани статии
Все още опашки от коли на "Тракия" Пиян с "Мерцедес" се преобърна в частен двор в Равнец Напредва изграждането на Северния обход на Бургас, вижте откъде ще минава трасето (снимки) 15 катастрофи за денонощие в страната, трима души загинаха От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат Акция "Скорост и пешеходци" до неделя Отбелязваме Голяма задушница, промени в движението около гробищата 13 души са задържани при акция в Бургас през седмицата, има и жена Турски ТИР и три коли катастрофираха на "Тракия" Регионалният министър и АПИ обмислят извеждане на трафика от Айтос
Тагове
кат мвр трафик
Коментари

Още от последните новини