МВР ще следи поставените под карантина чрез телефоните им

МВР ще следи поставените под карантина чрез телефоните им - E-Burgas.com

Новият Закон за извънредното положение позволява полицията да следи дали карантинираните спазват ограничението да си стоят вкъщи само чрез техния мобилен телефон. 

"Става дума за локализация на мобилното устройство. Установява се клетка, на която се е закачил телефона - образно казано", обясни вътрешният министър Младен Маринов. Процедурата ще се изпълнява от ограничен кръг от служби в МВР и ще се прибягва до нея в случаите, когато има отказ от изпълняване на карантина и нейното нарушаване. 

"Запазва се задължението в 24-часов срок да се уведоми компетентния съд за съответните нарушения, доказани чрез тази информация. Ако съдът не одобри, събрана информация се изтрива незабавно", уточни вътрешният министър. 

Трафичните данни обаче не винаги са надеждни, тъй като не винаги локацията на телефона 100% съвпада локацията на притежателя, тъй като може да се носи от друг, предупреди Маринов.

"Не става дума за подслушване на разговори или съобщения, а просто за локализация на мобилното устройство", подчерта Маринов и обясни, че по никакъв начин няма да се злоупотребява с тази възможност. 

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини