МВР: Пазарът на наркотици не е само в Слънчев бряг, расте към Созопол, Приморско и Царево

МВР: Пазарът на наркотици не е само в Слънчев бряг, расте към Созопол, Приморско и Царево - E-Burgas.com

Клиенти са най-вече английски и скандинавски туристи в комплексите от затворен тип

„От юли до септември 2019 г. са регистрирани 1377 престъпления на територията на Несебър, Поморие, Созопол, Царево и Приморско. Това е спад спрямо 2018 г. – тогава престъпленията са 1729. Забелязва се и намаляване на регистрираната престъпност с 20, 4%, a с 13,4% са отчетените по-малко престъпления с наркотици – 116 за този летен сезон спрямо 134 за 2018 г. За сезон 2019 г. криминалистите са разкрили 75 от тях“. Тази информация бе обявена след въпрос от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева, отправен към министъра на МВР Младен Маринов. 

Бургаският депутат насочи вниманието към нови тенденции в трафика и разпространението на наркотици и към статистиката и анализа за изминалия летен сезон по Черноморието. „През летните месеци бяха извършени няколко успешни акции от страна на органите на реда спрямо престъпления, свързани с наркоразпространението. Два от случаите бяха безпрецедентни – в първия от тях бе заловена рекордна пратка с кокаин – 75 кг. Тя бе в кашони с банани от Еквадор, стигнала до Бургас с кораб, като пратката е пренатоварена в Италия. Общата стойнсот на заловените наркотици бе близо 2.6 млн. евро. Вторият случай е в с. Зидарово – разкрита бе плантация с 3 дка канабис, арестувани бяха двама братя. Аналогично в с. Бата бе разкрита през юли друга плантация с 90 кг. суха маса, като тогава в ареста попадна 57-годишен мъж“, припомня Диана Саватева някои от най-сериозните регистрирани престъпления в рамките на изминалите месеци.  

Тя поиска повече детайли от вътрешния министър какво показва анализът на тези и други случаи, по които работят криминалистите по Черноморието, какви са профилите на хората, замесени в тази дейност и мерките за превенция по курортите от МВР. 

От информацията, изнесена от министър Маринов става ясно, че от началото на годината до момента в област Бургас са разкрити 10 „лаборатории“ кухненски тип за приготвяне на синтетични наркотични вещества. Сред местата са и посочените от бургаския депутат с.Бата (Поморие), с.Зидарово (Созопол), Бургас. Като цяло през последните години престъпната дейност с наркотрафик през България запазва устойчивост на основните параметри, включително и за област Бургас. 

„Бургаски регион има различни рискови фактори по отношение на трафика и търговията с наркотици. Профилът на туристите е различен от този във Варна – в Бургаски район са предимно англичани, скандинавци в затворени комплекси с по-висок контрол. Анализите показват през последните години, че не само Слънчев бряг е уязвимо място, престъпната дейност се простира до Созопол, Приморско и Царево. Наркотични вещества търсят предимно чуждестранни граждани, към тази част на страната се насочват наркопласьори от София, Сливен, Ямбол. Те действат самостоятелно или в групички от 3 души. Голяма част от тях са на възраст между 24-40 години, работят в големи комплекси, заведения и търговски обекти“, така от МВР представят общия профил на разпространителите на наркотици по Черноморието.

В отговора се посочва още, че МВР работи тясна връзка с охранителните фирми за предотрватяване на разпространението на наркотици по нощните заведения, системи за видеонаблюдение. През лятото на 2019 г. са осигурени 773 командировани полицаи, продължава и добрата практика на съвместни патрули с чешки, немски полицаи. Сред мерките е и активна работа с партньорските европейски институции, както и регулярни срещи с туроператори и хотелиери. 

От МВР подчертават, че в България като цяло няма съществени промени и динамика в този сектор на престъпността. Нивото на употреба е по-ниско, а вътрешният наркопазар е с малък обем спрямо другите европейски държави, с най-голям дял е канабисът, след него са амфетамините. 

Коментари

Още от последните новини