МОСВ отпуска по-големи количества вода за производство на ток

МОСВ отпуска по-големи количества вода за производство на ток - E-Burgas.com

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпусна по-големи количества вода за производство на ток. 3 пъти повече вода от досегашното количество са разписани в графика за януари да отиват за производство на ток.Това заяви инж. Димитър Куманов от Сдружение “Балканка” в ефира на БНР. 

"Големите язовири в България са проектирани с множество цели. Те са от така наречените комплексни и значими язовири и някои от тях са проектирани за питейни нужди и напояване, а също и за производство на електроенергия в различни комбинации, но големите и най-важни, които са "Белмекен", "Батак" и язовир "Въча", поддържат основните водохранилища на най-големите каскади", коментира той, като допълни, че каскадите са проектирани именно с цел да събират вода, така че януари да покриват "върховите потребления". 

Инж. Куманов отхвърли твърдението, че в момента има много голямо количество вода в язовирите.

"Съгласно месечните графици, които се публикуват от Министерство на околната среда и водите, тази година в огромната част от язовирите имат точно толкова вода, колкото е имало миналата година по същото време", обобщи той. 

Коментари

Още от последните новини